מה כולל הסכם גירושין, והאם חובה לעשות אותו?
מה זה הסכם גירושין/הסכמי גירושין?
הסכם גירושין הוא מסמך בכתב אשר בני הזוג מכינים ביחד עם עורך דין גירושין, כשהם מעוניינים להתגרש, אך אינם רוצים שתהליך הגירושין "יימרח" זמן רב בבתי משפט, יעלה להם הון וייצור ביניהם סכסוכים.
מטרת ההסכם הינה להגיע לגירושין בהסכמה, ברוח טובה ונינוחה, תוך התחשבות ברצונות הצדדים, שמירת כבוד הדדי והבטחה כי המשפחה לא תפגע. הכל על מנת להימנע מעימותים.
ההסכם נעשה בשיתוף הצדדים כדי למצא דרך לפתרון, צמצום למינימום של המחלוקות או המריבות ולהבטיח סביבה רגועה בהווה ובעתיד לגידול הילדים המשותפים.
הסכם גירושין מקצועי יכלול התייחסות לנושאים הבאים:
א. ילדים – אחריות הורית וחלוקת זמן הורי, בשגרה בחופשות ממסגרות החינוך ובחגים, הסדרת נושא חופשות ויציאת הקטינים לחו"ל.
ב. מזונות ומדור הילדים – תשלום עבור תזונה, ביגוד והנעלה, תרבות ופנאי, שרותי בריאות, נסיעות וקורת הגג . חישוב אלו נעשה על בסיס נוסחאות חישוב של חלוקת הזמן ההורי מול הכנסה פנויה של כל אחד מההורים (הכנסה פחות עלות דיור של כל הורה).
ג. "מחציות" – שהנן תוספות תשלום צורכי הילדים החיצוניים כגון:
• מהוצאות רפואיות חריגות. אלה הן הוצאות אשר אינן מכוסות על ידי ביטוח בריאות כגון: טיפולי שיניים, כולל גשר לצורך יישור שיניים, משקפיים, פסיכולוג, פסיכיאטר ורופא מומחה אחר לפי הפניית רופא מטפל דרך קבע בקטינים, תרופות מיוחדות (לא משככי כאבים, תרופות להורדת חום ואנטיביוטיקה), טיפולים התפתחותיים (ריפוי בעיסוק, קלינאי תקשורת) וכן כל הוצאת בריאות אשר אינה מכוסה ע"י משרד הבריאות; כאשר מתעוררת מחלוקת בעניין נחיצות הטיפול, בד"כ יפעלו הצדדים לפי המלצת רופא המטפל דרך קבע בקטינים.
• הוצאות חינוך פורמאליות והבלתי פורמאליות: תשלום למסגרות החינוך (מעון / בית ספר מכל סוג בעלות ציבורית), צהרון, רכישת ציוד לימודי וביגוד לפי דרישת מסגרת חינוכית בתחילת שנה (בקיזוז קצבה שנתית המשתלמת להורה גרוש), הוצאות הנדרשות על ידי בית הספר כגון תשלום עבור טיול שנתי, מסיבות סיום , ועד, חוג אחד בעלות מתנ"ס לכל קטין או תנועת נוער, 2 מחזורי קייטנה בחופשת הקיץ בעלות מסגרת ציבורית וכן קייטנות ציבוריות בחופשות סוכות חנוכה ופסח, שיעורי עזר / הוראה מתקנת ואבחונים בכפוף להצגת אישור תשלום. ככל שמתעוררת מחלוקת בשאלות נחיצות שיעורי עזר/הוראה מתקנת או אבחונים בד"כ יפעלו הצדדים לפי המלצת המורה המחנך בכתב.
ד. חלוקת רכוש ואיזון משאבים – התייחסות לרכוש שהיה לכל אחד מהצדדים טרם הנישואין, חלוקת כל מה שהצטבר במהלך החיים המשותפים ואופן חלוקתו, תוך התייחסות לנכסי מקרקעין, כספים, זכויות פנסיוניות, פיצויים, קרנות השתלמות, מניות, עסקים וחברות, פערי השתכרות בין הצדדים, חובות שנוצרו במהלך החיים המשותפים וכו'.
הסכם גירושין איכותי מציע יתרונות רבים לשני הצדדים, בכך שהוא מטפל מראש באי הבנות שעלולות להתעורר בהמשך ומאפשר לצדדים להניח את המחלוקות מאחור ולקיים למען הילדים תקשורת תקינה וגידולו בשני הבתים. חשוב לזכור – בני הזוג מתגרשים זה מזו ולא מהילדים והילדים הם לא האשמים בפירוד אלא המבוגרים ואין להעניש על כך את הילדים. הליך פירוד ההורים עבור הילדים הוא הקשה ביותר
מה היתרונות של עורך דין להסכם גירושין?
תקופת הגירושין היא ללא ספק קשה, בודדת ומלאה בתהיות ותסכולים, גם בלי שבני הזוג צריכים לשאת על עצמם את האשמה שהם חשים כלפי הילדים שלהם, להתמודד עם חרדות כלכליות או תסכולים שקשורים לריבים בנושאים שונים. בדיוק בגלל זה, הסכם גירושין טוב יכול, לפחות מההיבט שלו, להוריד אבן אחת מהלב של הזוג המתגרש, ולאפשר להם את תחושת השליטה, שלפחות מבחינת הפרטים הטכניים הכל מסודר ומאורגן. עורך דין בעל ניסיון בתחום, בעל רגישות והבנה כלכלית, יידע לבנות הסכם גירושין שיאפשר לשני בני הזוג לפתוח דף חדש ונקי ולהתחיל מחדש את חייהם, עם יציבות כלכלית ותקשורת טובה, הנדרשת לגידול ילדיהם באווירה נקייה ומיטיבה.
ניהול משא ומתן מקצועי בבניית ההסכם יעזור לבני הזוג שמבקש להיפרד להגיע לפשרות בצורה יעילה יותר, תוך הימנעות מהתדיינות מתמשכת, מה שיחסוך להם הון בהוצאות משפט וגם יקצר את כל התהליך באופן משמעותי ויאפשר להם שלא לאבד את הצלם האנושי במלחמה בבתי המשפט.
האם יש כזה דבר ביטול הסכם גירושין?
אחת הסיבות שבגללן אתם זקוקים לעורך דין להסכם גירושין עם ניסיון רב, זה כדי שלא תגיעו למצב בו אתם מצטערים על סעיף מסוים שחתמתם עליו בהסכם הגירושין. לפעמים מתוך רצון לסיים את ההסכם ולא להיות הצד שמושך אותו יותר מדי זמן, אתם עלולים להיות נמהרים, אבל אחר כך, אולי מאוחר מדי, להרגיש שעשיתם טעות. אתם עלולים להרגיש שלא הבנתם בדיוק את הכוונה של סעיף מסוים או של התחייבות מסוימת, וכעת אתם לא רק לא שלמים איתה אלא ממש רוצים למחוק את הסעיף, או את ההסכם כולו.
אם אתם חשים כך, זו בעיה, כי ביטול הסכם גירושין לא נעשה בקלות: תצטרכו לתת סיבות כבדות משקל בכדי להצליח לבטלו. למשל, אם חתמתם על ההסכם בכפייה, או אם נסיבות חייכם השתנו באופן דרסטי מאז שחתמתם עליו, וכעת אינכם יכולים לכבד את מה שהתחייבתם עליו, וכן הלאה. סביר להניח שליווי משפטי מקצועי במהלך תהליך הרכבת ההסכם, ימנע מצב כזה לאחר החתימה.
חוק התרת נישואין
חוק התרת נישואין הוא חוק ישראלי המסדיר את סמכותם של בתי המשפט בישראל לדון בתביעות להתרת נישואין של בני זוג שאינם יהודים, או של בני זוג יהודים שאינם נתונים לסמכות השיפוט של בתי הדין הרבניים.
באיזה מקרים בני זוג יהודים אינם נתונים לסמכות השיפוט של בתי הדין הרבניים?
אם אחד מבני הזוג הוא "חסר דת", כלומר, אינו משתייך לדת כלשהי (בית הדין הרבני מוסמך לדון רק בנישואין של יהודים).
אם בני הזוג נישאו מחוץ לישראל, או שהנישואין שלהם לא אושרו על ידי הרבנות הראשית לישראל (בני זוג יהודים שנישאו מחוץ לישראל אינם נתונים לסמכות השיפוט של בתי הדין הרבניים, מכיוון שבתי הדין הרבניים מוסמכים לדון רק בנישואין שנערכו בישראל).
אם בני הזוג הסכימו בכתב לוותר על סמכות השיפוט של בתי הדין הרבניים (בני זוג יהודים יכולים להסכים בכתב לוותר על סמכות השיפוט של בתי הדין הרבניים, ובמקרה זה הם יוכלו להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה).
מתי צריך לבצע התרת נישואין?
החוק נחקק כדי לתת מענה לצורך של בני זוג שאינם יהודים או שאינם נתונים לסמכות השיפוט של בתי הדין הרבניים – מהסיבות שצוינו קודם – להיפרד באופן חוקי ולקבל התרת נישואין חוקית.
לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ ראשונית, התקשרו: